Den Alléez

Den Alléez
Den Alléez

Je kent ze wel die herinneringen. Een voorwerp, kleur of geur kan je plots doen schaterlachen of afdwalen in de tijd. ‘Mijmeren is oud worden’ zegt men wel eens.

Die ‘Carmen’-shopping-bag. Geweldig toch. Ik zie me al flanneren over Camping Flodders op Gods wegen. Skype vermomd als Neroke met zijn kopje net boven de afdekklep.

Maar die pispot deed het hem helemaal. MyGod!!! (met Astrid Bryan accent). Gewoon niet normaal. Akkoord de winkel is er eentje voor de Mariettjes&de Eddies (‘k spring uit een vliegmasien alleen maar om jou te zien), maar toch. Ik ben dan wel ongeveer derde kwart vorige eeuw geboren maar mijn jeugd speelde zich op sommige punten precies af ‘alschof in den oorloch’. Wie herinnert zich immers – van mijn generatie !! – het toilet ‘op plank met gat in’ op de koer, versierd met zo’n leuk hartje in de deur als verlichting gat, krantenpapier als voorloper-op-de-uitvinding-van-soft-double-layer-toiletpaper als toemaatje maar bovenal die pispot op den alléez. Griezelig, daar gaat die maag weer. ’s Nachts proberen zoveel mogelijk die spanning in je buik proberen te vergeten. Toegeven betekende immers den alléez op en met muizenpasjes naar die pispot trippelen.

Statig herenhuis met Engelse wandeltuin, prachtige oude balken parket. Brede gang, prachtige mouluren op het plafond. Gigantische ramen. Mijn slaapkamer einde van de gang rechts. The rich&the poor onder 1 dak.

De pispot zag ik dus prijken elke keer ik mijn kamer binnen moest.

Als de nood het hoogst was moest je wel dat deksel opheffen; voorzichtig op die vaal-witte dweil draperen en met je blote kont die pispot op. Stel…stel. Dat de rest van de huisgenoten teveel had gedronken dan wilde het wel eens voorvallen dat je voor je de pot raakte die koude plas tegen je kont voelde. HELP! What a hell of a moment. Negatief kippenvel moment.

Maar ze verkopen hem dus nog steeds, die oude grijze pispot. Zijn er dan nog gezinnen die ze in gebruik hebben? Ik zou wel eens een vlieg willen zijn….

Het geboortehuis is nog steeds in takt. Mooi opgekalefaterd, nog steeds die prachtige gang met oude ingemaakte alkoofkast. Nog steeds mijn kamer aan het einde van de gang rechts. De huidige bewoners hebben een prachtige designbadkamer binnen de authentieke elementen ingeplant. Ik vond ze prachtig staan die design hangtoilet op diezelfde gang…

 

Copyright Sabrina MAES

Contacteer mij

Kom met mij in contact

Antwerpen, Sabrina Maes Fotografie
’t Stad gezien vanop Sint-Anneke @2020

Heb je een vraag?  Wil je mij contacteren?  Dat kan uiteraard en graag!

Alle foto’s&teksten op deze website zijn ©Sabrina MAES.  Wil je graag een foto of tekst overnemen of gebruiken neem dan eerst contact op.  Wil je een foto liever niet te laten verschijnen op de website of InstaFeed dan zal deze verwijderd worden op eenvoudig verzoek

Contact