Geniet voor de laatste keer…

Sinksenfoor

Genieten voor de laatste keer.  Dat is “Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken te Antwerpen.”
Genieten wordt het volop als je om 7 uur 30 ’s ochtends door de ontwakende Sinksenfoor kuiert.  Geen drukte, geen gedrum, geduw, geen Rien ne va plus maar ook de lach van een kind ontbreekt.

Een traan&een glimlach op hetzelfde ogenblik.

Het heeft iets.  De opkomende zon op de kleurrijke attracties, de 2 mannen van de vuilnisdienst, de frietjes leverancier…allemaal goeien-morgenen ze vrolijk en houden ze een korte sociale babbel.

Gezellig.  Ze zijn het allemaal eens.  Die ochtend bij het ontwaken.  Gezellig inderdaad.

Geniet mee voor de laatste keer. 2014. Sinksenfoor zal nooit meer hetzelfde wezen.

De Sinksenfoor is een jaarlijks terugkerende kermis of foor op de Antwerpse gedempte zuiderdokken. Met ruim 150 attracties behoort de Sinksenfoor samen met de kermissen van Brussel, Gent, Brugge, Hasselt, Kortrijk, Oostende en Luik tot de grote Belgische kermissen. De kermis ontleent zijn naam aan het Sinksenfeest, beter bekend als Pinksteren – traditioneel de eerste dag van de foor, en staat zes weken opgesteld.

De Sinksenfoor is gegroeid uit de Antwerpse jaarmarkt, die sinds de 13de eeuw rond Pinksteren plaatsvond. Oorspronkelijk vond deze jaarmarkt plaats rond de Sint-Walburgiskerk, binnen de Burcht en op de Werf. Na de rechttrekking van de Schelde-oever, omstreeks 1875, tot in 1969 stond de kermis op de Leien. In dat jaar verhuisde ze wegens de verkeersdrukte naar haar huidige locatie op Het Zuid. Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van deze verhuis in 2009 schreef radiopresentator en kermisliefhebber Michel Follet een boek over de Sinksenfoor. Een wat nieuwer onderdeel van de Sinksenfoor is Pink Friday, een dag speciaal voor en door holebi’s.

 

Contacteer mij

Kom met mij in contact

Antwerpen, Sabrina Maes Fotografie
’t Stad gezien vanop Sint-Anneke @2020

Heb je een vraag?  Wil je mij contacteren?  Dat kan uiteraard en graag!

Alle foto’s&teksten op deze website zijn ©Sabrina MAES.  Wil je graag een foto of tekst overnemen of gebruiken neem dan eerst contact op.  Wil je een foto liever niet te laten verschijnen op de website of InstaFeed dan zal deze verwijderd worden op eenvoudig verzoek

Contact