Hyper Strong Sunday

Hyper Strong Sunday
Hyper Strong Sunday
Hyper Strong Sunday

Het Stadspark is een 14 ha groot park in het centrum van de Belgische stad Antwerpen. Het heeft de vorm van een driekhoek waarvan de basis naar het zuiden en de top naar het noorden is gericht. Het park wordt omzoomd door de Rubenslei in het westen, de Quinten Matsijslei in het oosten en de Van Eycklei in het zuiden. Het Stadspark neemt de plaats in van de vroegere schans of lunette Herentals die een onderdeel vormde van de vesting Antwerpen. Opmerkelijk is de door architect Keylig tussen 1867 en 1869 gebouwde brug over de in het Stadspark gelegen vijver.

Via de Plantin en Moretuslei bracht de Herentalse Vaart vers water van de Boven Schijn in Wommelgem naar de parkvijver dat verder via een buis onder de Maria-Henriettalei en het Blauwetorenplein aan de Oude Vaartplaats in de Antwerpse ruien afwaterde. Een andere buis, de brouwersbuis, leidde water van de noordelijke arm van de parkvijver via de Maria-Theresialei, de Frankrijklei en de Italiëlei noordwaarts naar de brouwerskelder waaruit de brouwerijen aan de Brouwersvliet tot 1931 hun water bekwamen. Tegenwoordig is deze toevoer van Schijnwater afgesloten en is de vijver van het Stadspark een grondwatervijver. Tijdens en na de werken aan de Leien zakte door het wegpompen van water uit de nieuwe tunnels het grondwaterpeil, waardoor de vijver bijna helemaal droog kwam te staan. Ondertussen zijn pompen geïnstalleerd die het waterpeil weer kunstmatig hoog houden.

Via de Maria-Theresialei, Louisa-Marialei en Maria-Henriettalei is het Stadspark westwaarts met de Frankrijklei, een onderdeel van De Leien verbonden.

[flgallery id=28 /]

Contacteer mij

Kom met mij in contact

Antwerpen, Sabrina Maes Fotografie
’t Stad gezien vanop Sint-Anneke @2020

Heb je een vraag?  Wil je mij contacteren?  Dat kan uiteraard en graag!

Alle foto’s&teksten op deze website zijn ©Sabrina MAES.  Wil je graag een foto of tekst overnemen of gebruiken neem dan eerst contact op.  Wil je een foto liever niet te laten verschijnen op de website of InstaFeed dan zal deze verwijderd worden op eenvoudig verzoek

Contact