Blue

Een middag Brussel.  Eigen land. Ook indrukwekkend. Met een plotse 18 graden en prachtige zon werden de gebouwen zoveel mooier. Zoveel blauw.  Zoveel diepte.

Brussel (Frans: Bruxelles; Duits: Brüssel) is de hoofdstad van het Koninkrijk België en tevens de hoofdplaats van zowel de Vlaamse als de Franse Gemeenschap.

De gemeente Brussel telt bijna 170.000 inwoners en is naar inwoneraantal de op vier na grootste gemeente in België. Het is één van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat 1.160.478 inwoners telt (2012). Vaak wordt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als de stad Brussel beschouwd en niet enkel de gemeente Brussel. Dit maakt Brussel met grote voorsprong officieus de grootste stad van België. Het nog grotere stedelijk gebied van Brussel (agglomeratie) telt ruim 2 miljoen inwoners.

De plaatsnaam Brussel komt van ‘Bruocsella’, wat evolueerde tot Broekzele, wat betekent “nederzetting (zele) bij het moeras (broek)”[bron?]. De stad is het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt daarom als de hoofdstad van Europa beschouwd. Daarnaast huisvest de stad ook het hoofdkwartier van de NAVO en het secretariaat van de Benelux. Gezien de grote aanwezigheid van internationale organisaties en de invloed van de stad op politiek, economisch, sociaal en cultureel vlak wordt Brussel in het GAWC-onderzoek beschouwd als een bèta-wereldstad.

Scroll Up