Birkenau

3km met de pendelbus verder ligt Auschwitz II of Auschwitz-Birkenau.
Vernietigingskamp – Cyclone B – slechte leefomstandigheden – Crematorium – Jodenramp.

Het bekende beeld duikt voor ons op.  Een zucht…8 minuten plasstop.  We snellen naar een automaat en halen een frisse drank en zoute stokjes uit de kast…2 security mensen kijken toe.

Uren zijn we al onderweg zonder enige drank of eten.

In het midden van het vernietigingskamp komen de spoorwegen samen met een dwarsweg.  Daar stopten de treinen en werden de mensen geselecteerd.  Sommigen stapten ’s ochtends op en werden dezelfde dag al omgebracht in de gaskamers.

Het kamp werd gebouwd met dezelfde stenen van de huizen van Poolse mensen die eerst werden verjaagd en dan werden gehuisvest in barakken opgetrokken met hun eigen bakstenen.

De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Geen stromend water, geen vloer. De houten hokjes waren slaapplaatsen, normaal voor 1 persoon, maar in Birkenau sliepen ze met 3 of meer in 1 hokje.  De mensen sliepen op hun bezittingen.  Geen schoenen kon je niet werken, niet werken was de dood. Eten: ’s ochtends koffie, ’s middags watersoep, ’s avonds koffie en beschimmeld brood..;

Veilig waren ze op de latrines – gaten in beton…open ramen.  Veilig…

Cyclone b een pesticide was een pijnlijke dood.  Braken, bloed, erge pijn…het duurde 5 uur om de gaskamer proper te maken voor een nieuwe lading….ze gebruikten de parfum van de vrouwen om de gaskamer lekker te laten ruiken zodat de volgende lading geen onraad rook.

In 1 trein met wagons zaten tot 4000 mensen.  Sinti, Polen, Joden.  Joden gingen bij aankomst direct naar de gaskamer.  75% van de trein werd direct omgebracht.

De crematoria liggen er verloren bij…hun zielige aanblik versterkt de waanzin.

De lijken werden begraven naast de crematoria.

Birkenau is slenteren door deze waanzin, het overvalt je.  Het weidse gevoel geeft een vleug extra dimensie aan de wanhoop.

Sabrina, 14.08.2014

 

 

 

 

 

 

Contacteer mij

Kom met mij in contact

Antwerpen, Sabrina Maes Fotografie
’t Stad gezien vanop Sint-Anneke @2020

Heb je een vraag?  Wil je mij contacteren?  Dat kan uiteraard en graag!

Alle foto’s&teksten op deze website zijn ©Sabrina MAES.  Wil je graag een foto of tekst overnemen of gebruiken neem dan eerst contact op.  Wil je een foto liever niet te laten verschijnen op de website of InstaFeed dan zal deze verwijderd worden op eenvoudig verzoek

Contact